|
|
|
|
Anda
Zwykła Porcja Twarogu
Dołączył: 30 Lis 2005
Posty: 154
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: stąd
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Nie 15:33, 22 Paź 2006 Temat postu: Re: Halava |
|
|
Komandos napisał: | Składniki:
0,5 szklanki kaszy manny, 4 łyżki masła, 0,5 szklanki cukru, 1,5 szklanki wody, dowolne bakalie i owoce
Przepis:
Kaszę praż na maśle przez 20-25 minut do złotego koloru, stale mieszając. W drugim garnku zagotuj wodę z cukrem. Uprażoną kaszę ostrożnie wrzuć do słodkiego syropu ciągle mieszając. Dodaj bakalie i pokrojone owoce, gotuj stale mieszając do chwili, aż masa będzie odchodzić od garnka a bakalie nie będą lepić się do ziarenek kaszy. Możecie dodać odrobinę soku z cytryny, wtedy halawa nie będzie taka słodka.
Życze smacznego |
ja wolę sobie wyprodukować wg indyjskiego oryginalnego przepisu;P różni się to tym, że kasza jest namoczona przed smażeniem, i daje się wiecej masła niż do zwyczajnego prażenia. Jedyne "bakalie" jakie się daje to orzechy, natomiast nie żałuje się cynamonu, goździków i kardamonu.
a słodka być musi, tak co by wziąść kęs i się najeść ;P
Post został pochwalony 0 razy
|
|